Co z lesních Malín?

Co z lesních Malín?

Nejlepší jsou syrové, dokáží krásně ozdobit dorty i poháry, ale chutnají skvěle i v pečených moučnících. A to pořád není vše... Vyzkoušejte malinovou limonádu, zmrzlinu nebo džem. Pokud máte zahradu, neváhejte a zasaďte k plotu pár keříků malin.

Co udělat z čerstvých malin?

Nejlepší jsou syrové, dokáží krásně ozdobit dorty i poháry, ale chutnají skvěle i v pečených moučnících. A to pořád není vše... Vyzkoušejte malinovou limonádu, zmrzlinu nebo džem. Pokud máte zahradu, neváhejte a zasaďte k plotu pár keříků malin.

Co s přebytkem malin?

Co s přebytkem malin? Na zahradách pěstujeme buď jednou nebo opakovaně plodící odrůdy, které jsou velmi úrodné a jejichž plody se dají sklízet od konce června až do příchodu prvních mrazíků. Přebytek malin je nejjednodušší zmrazit a poté v zimě odebírat podle potřeby, výborné jsou např. do jogurtu.

Co se dělá z malin?

Pokud je chcete uchovat, pak vynikající je malinový džem, sirup nebo kompot. Dají se ale také krásně usušit a sušené je pak přidávat do kaší po celý rok. Sušené maliny můžete nadrtit a zdobit jimi, dorty, zmrzliny i poháry. Z malin se dělá také malinový ocet, který se báječně hodí jako zálivka do salátů.

Co dělat s malinami na podzim?

Připravit na zimu potřebuje celá zahrada, tedy i keře s drobným ovocem, jako jsou maliny, ostružiny a rybíz. V zásadě se vždy jedná o odstranění starých větví a mladých, slabých výhonů, vypletí a prokypření půdy, přihnojení vyzrálým kompostem, zahrnutí mulčem, ať už klasickým z kůry, nebo třeba chvojím, a závlahu.

Jak vyrobit malinové pyré?

Malinové pyré: Mražené maliny rozehřejeme, přidáme cukr, citrónovou šťávu a rozmixujeme. Propasírujeme (po propasírovaní bychom měli mít cca 250 ml pyré) a znovu lehce ohříváme, ale nevaříme. Želatinu namočíme do studené vody, vymačkáme a rozpustíme v teplém pyré. Vložíme do lednice a necháme cca 30 minut chladit.

Jak se dělá marmeláda z malin?

Postup přípravy Očištěné maliny rozvaříme, přidáme cukr a vaříme cca 15 minut. Provedeme zkoušku tuhnutí - kápneme kapku džemu na porcelánový talířek - když nesteče, je hotovo. Přidáme kyselinu citronovou a dáme do sklenic. Pevně uzavřeme, otočíme na víčko a necháme vychladnout.

Jak zavařit maliny?

Na 600 g malin potřebujeme 500 g cukru a 1 litr vody. Přebrané, opláchnuté a okapané maliny dáme do sklenic. Vodu svaříme s cukrem a ještě horkým nálevem maliny zalijeme. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 85 °C.

Jak se dělá malinová šťáva?

Maliny rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, přidáme kyselinu citronovou, zakryjeme a necháme 48 hodin odstát. Pak překapeme šťávu přes plátýnko a promícháme ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijeme šťávu do čistých, suchých sklenic a sterilizujeme, kvůli nižšímu obsahu cukru. Lze ji i mírně zahřát.

Jak udělat horký maliny?

V rendlíku necháme rozpustit máslo, do něj přidáme cukr, který začne karamelizovat. Pomalu mícháme, aby se cukr nepřichytil a hodně neztmavl. K rozpuštěnému cukru nasypeme maliny a opatrně mícháme. Přidáme čerstvou citronovou šťávou a ohříváme, dokud nejsou maliny horké.

Jak se dělá Rozvar z malin?

Kdy a jak řezat maliny?

Kdy maliník řezat Účelem řezu je podpořit vývin nových letorostů, které dávají základ nové úrodě, odstranit odplozené výhony a prosvětlit keře. Odrůdy malin, které sklízíte v průběhu července, se řežou na podzim. Pozdní odrůdy, které se sklízí v srpnu a začátkem září, seřízněte až na jaře.

Čím pohnojit maliny?

Hořečnaté hnojení je aktuální zejména na kyselých půdách. Při hnojení na podzim je vhodný dolomitický vápenec. Na jaře se používá kieserit, v průběhu vegetace hořečnaté ledky. Na dusíkatou výživu je maliník i ostružiník náročný, ale na přehnojení zvláště v sušších oblastech citlivý.

Jak zkrotit maliny?

Kdy se vysazují maliny?

Nejvhodnějším období pro výsadbu prostokořenných malin je měsíc říjen a poté jarní měsíce. Výsadba a substrát: Vysazujeme je do humózní, středně těžké, dobře propustné půdy, s dostatkem vláhy a mírně kyselou reakcí.

Jak vyrobit malinovou šťávu?

Maliny rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, přidáme kyselinu citronovou, zakryjeme a necháme 48 hodin odstát. Pak překapeme šťávu přes plátýnko a promícháme ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijeme šťávu do čistých, suchých sklenic a sterilizujeme, kvůli nižšímu obsahu cukru. Lze ji i mírně zahřát.

Co se dá udělat z kaki?

Kaki chutná nejlépe samotné, ale dá se z něj udělat i skvělý kompot nebo marmeláda. Výraznější chuť kaki může také ozvláštnit omáčky, ovocné saláty nebo zákusky a zmrzliny. V Rusku se kaki podává jako dezert - zapečené se skořicí a hnědým cukrem. Kaki si ale můžete také usušit.

Kdy se stříhají maliny a ostružiny?

Nejlépe na podzim, po opadání listí, odřízněte všechny dvouleté výhony úplně u země - jsou to ty, na kterých v létě byly plody. U těch maliníků, které zaplodily na podzim na jednoletých výhonech, odstřihněte pouze odplozené konce.

Jak propasírovat maliny?

Maliny dejte do kastrolu, nechte trochu povolit a pak na mírném ohni nechte chvilku povařit. Ještě teplé maliny propasírujte přes plastové sítko. Chce to trochu trpělivosti a hlavně pasírovat opravdu dlouho, až vám zbudou jen zrníčka. Během pasírování je dobré pyré ze spodní strany sítka stírat.

Jak zpracovat mražené maliny?

Nejrychlejší a nejšetrnější způsob konzervování ovoce je mražení. Do mrazáku pak sáhnete kdykoli, když budete chtít ovocem doplnit třeba snídaňové kaše. Stejně tak si mražené ovoce můžete přidat do smoothie. Pokud máte doma smoothie mixér, stačí do něj dát kousky ovoce s troškou vody a rozmixovat dohladka.

Jak dlouho zavařovat džem?

Horký džem ihned přendáme do sterilizovaných teplých sklenic, které zavíčkujeme a necháme sterilizovat v 90° Celsia horké vodě 10 minut. Pak sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme pomalu vychladnout.

Jak dlouho zavařovat marmeládu?

Jak skladovat marmelády?

Vychlazenou marmeládu skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě. Po otevření sklenice musí marmeláda do lednice, kde vydrží zhruba týden. Neotevřená domácí marmeláda má trvanlivost zhruba rok. Pokud chcete, aby vám vydržela déle, můžete trvanlivost prodloužit sterilizací.

Jak dlouho vydrží sirup?

Průměrná trvanlivost u všech sirupů je 6-10 měsíců.

Jak se dělá meduňkový sirup?

Listy meduňky vrstvíme do láhve a postupně prokládáme citrony. Poté přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vlažnou převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát, poté přecedíme a vymačkáme přes plátýnko do hrnce, přidáme 2 kg cukru. Vaříme, až se cukr rozpustí a poté ještě cca 10-15 min.

Jak se dělá mátový sirup?

Lístky čerstvé máty namočíme do převařené, vychladlé vody a necháme je 48 hodin louhovat. Poté obsah přelijeme do hrnce, přisypeme cukr a citronovou šťávu a vše zahříváme na mírném plamenu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jakmile se tak stane, sirup ještě na 5 minut povaříme a nakonec ho slijeme do sklenic.

FAQ

  • Co znamená tekutina v břiše?

    Ascites (fluidoperitoneum) je hromadění nadměrného množství volné tekutiny (výpotku, transudátu) v břišní dutině. Jednou z příčin vzniku ascitu může být přítomnost metastáz na pobřišnici (karcinóza peritonea), další příčinou může být onemocnění jater či srdce, popřípadě zánět (pak se tekutina označuje jako exsudát).Jak poznat tekutinu v břiše? Ascites je i ve velmi malém množství snadno detekován...

  • Jak poznat tenzní ascites?

    Základem diagnostiky ascitu je fyzikální vyšeření a zobrazovací vyšetření. Fyzikálním vyšetřením prokážeme ascites až při množství více než 2 litry. Při fyzikálním vyšetření pohledem pozorujeme břicho na niveau, případně vyhlazený pupek či umbilikální kýlu. Pohmatově břicho může být měkké i tvrdé při tenzním ascitu.Jak se leci ascites? Ascites je nejčastější komplikací pokročilé jaterní cirhózy. L...

  • Jak léčit ascites?

    Ascites je nejčastější komplikací pokročilé jaterní cirhózy. Léčba ascitu, který dobře reaguje na diuretika a omezení příjmu sodíku, není složitá. Spočívá v podávání kličkového diuretika v kombinaci s antagonistou mineralokortikoidů, nejčastěji užívaná je kombinace furosemidu se spironolaktonem.Jak se zbavit ascitu? Lehký a středně těžký ascites je léčen cestou konzervativní. Spočívá v omezení pří...

  • Jak se projevuje zánět pobřišnice?

    Hlavními projevy peritonitidy jsou akutní bolest břicha, palpační citlivost a ztuhlost břišních svalů. Tyto projevy zesilují při pohybu pobřišnice, například při kašli, ohnutí nohou nebo testu na Blumbergův příznak – když rychle oddálíme ruku od zmáčknutého břicha, velmi to bolí.Jak se léčí zánět pobřišnice? V případě zánětu způsobeného plísněmi, jsou léčbou volby antimykotika. Je-li peritonitida...

  • Co je to jaterní encefalopatie?

    Jaterní encefalopatie je soubor vratných neuropsychických příznaků. Vzniká při akutním jaterním selhání, při kterém dojde k zániku jaterních buněk a tedy k poruše jaterní detoxikační funkce. Jaterní encefalopatie také vzniká při chronickém jaterním onemocnění, nejčastěji při jaterní cirhóze.Jaterní encefalopatie je narušení fungování mozku v důsledku těžkého poškození jater. Při tomto onemocnění n...

  • Co způsobuje vodu na plicích?

    Na vině může být například pneumonie (zápal plic) a plicní embolie, ale objevuje se také voda na plicích při rakovině (karcinom průdušek a plicního parenchymu, rakovina prsu, maligní lymfom). Méně často se pak tyto komplikace rozvíjí vlivem systémových zánětů, kam patří revmatoidní artritida či lupus erythematodes.Jak poznat problémy s plícemi? K nejčastějším příznakům patří kašel a dušnost. K dal...

  • Jak bolí selhání jater?

    Jedná se především o tupou bolest vpravo pod žebry, případně na zádech pod lopatkami. Bolest jater vzniká vlivem zduření a tlaku v dutině břišní, proto je často obtížné ji dobře lokalizovat. Někdy můžete pozorovat i viditelný otok v místě jater.Jak se pozná selhání jater? klinicky rozhodující známkou jaterního selhání je kvalitativní i kvantitativní porucha vědomí – jaterní encefalopatie a mozkový...

  • Jak se projevují problémy s játry?

    Problémy s játry poznáme Potíže s funkcí jater se mohou projevovat i bolestí a otokem břicha, otoky nohou a kotníků, svědivou pokožkou, tmavě zbarvenou močí, světlou, nebo naopak krvavou či černou stolicí, chronickou únavou, nevolností nebo zvracením, nechutenstvím nebo tím, že se vaše kůže velmi snadno poškodí.Problém s játry, jehož příznaky léčíme, často vede k výskytu těžké žízně, stálý hlad a...

LEAVE A REPLY